Στο βιβλίο Η Θεσσαλονίκη με Μοβ Καφτάνι παρουσιάζονται, χωρίς μελοδραματισμούς και τραγικές περιγραφές, τα πολιτικά και κοινωνικά προβλήματα που συνδέονται με την ανταλλαγή των πληθυσμών μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
Η ιστορία της Ελένης από τη Σμύρνη και της Σεριφέ από το Ρέθυμνο, που βιώνουν τις ίδιες χαρές, τις ίδιες λύπες, την ίδια νοσταλγία, τους ίδιους πόνους, εναλλάσσεται με τα πολιτικά γεγονότα της εποχής. Μέσα από την πορεία των δύο οικογενειών παρακολουθούμε το δράμα της ανταλλαγής των πληθυσμών που επιβλήθηκε στην Ελλάδα και την Τουρκία.
Οι δεσμοί των ανθρώπων με τη γενέτειρά τους είναι άρρηκτοι όσα χρόνια κι αν περάσουν, ακόμη κι αν τα συναισθήματα αλλάξουν μέσα σε λίγες μέρες κάτω από αντίξοες συνθήκες και οι φίλοι καταλήξουν εχθροί.
– Οι δεσμοί των ανθρώπων με τη γενέτειρά τους είναι άρρηκτοι όσα χρόνια κι αν περάσουν, ακόμη κι αν τα συναισθήματα αλλάξουν μέσα σε λίγες μέρες κάτω από αντίξοες συνθήκες και οι φίλοι καταλήξουν εχθροί.
– Υπάρχει ένας ορίζοντας στο βλέμμα κάθε ανθρώπου. Δεν έχει σημασία αν είναι ρηχός ή απέραντος. Γιατί σε όποιο σημείο του ορίζοντα και αν πάει κανείς, αυτό ονομάζεται μετανάστευση… Όταν έρθει η ώρα της θλίψης, τα κλήματα θρηνούν όλα μαζί. Στη φλούδα των σταφυλιών υπάρχει ένα παραμύθι που το αφηγείται στη θάλασσα.